...

Приложение

...
Хроничен стрес

...повече

...
Тревожност

...повече

...
Депресия

...повече

...
Страх

...повече

...
Вредни навици

...повече

...
Фобии

...повече

...
Натрапливи мисли

...повече

...
Хранителни разстройства

...повече

...
Компулсивно поведение

...повече

...
Сексуални проблеми

...повече

...
Безсъние

...повече

...
Болки и неразположение

...повече

...
Самоунищожителни модели на поведение

...повече

...
Агресия

...повече

...
Негативни убеждения

...повече

...
Освобождаване от негативни чувства

...повече

...
ниска самооценка

...повече

...
Ниска мотивация

...повече

...
Проблеми с паметта и концентрацията

...повече

...
Липса на енергия

...повече

...
Изясняване на посоката в живота

...повече

...
По-високи спортни постижения

...повече

...
Среща с близък починал

...повече

...
Регресия

...повече

Предлагам ви моята „магическа формула” как да махнете стреса от живота си - друга гледна точка за това дали изобщо е нужно да се чувстваме толкова заплашени от всяко събитие.

Като хипнотерапевт отделям голямо внимание на това какви механизми имаме, за да се справяме със стреса.

Защото едно е ясно: Невъзможно е да намалим количеството и интензитета на събитията, които ще изискват от нас адекватна реакция.

Можем обаче да поработим над това каква да бъде реакцията ни, а като резултат това – по естествен начин ще намалим осезаемо нивата на субективно възприемания стрес.

Тук хипнотерапията е водещо и ефикасно средство при лечението. Съчетанието на психотерапия с хипноза, надхвърля многократно като ефект двете взети поотделно. Като един от най-ценните и ефективни инструменти в психотерапията мощно подпомага терапията, чрез въздействието си върху подсъзнателните процеси. Само след втората сесия започвате да усещате желаната положителна промяна в себе си.

Всичко започва с една незначителна мисъл, върху която постепенно се наслагват и други и преди да разберете какво се случва, в съзнанието ви вече се е развихрила истинска буря от ирационални страхове и тревоги. Непрекъснатото вълнение, което изпитвате за всичко, от реални проблеми до съвършено незначителни дреболии, оказва пагубно влияние не само върху качеството на живот! Склонността към тревожни мисли води до емоционално изтощение, проблеми с психичното здраве и може да окаже влияние даже върху физическото състояние на човек (гаденето и умората са чести спътници на хроничното безпокойство).

Някои хора се залъгват с усещането, че ако се безпокоят, ще успеят да предотвратят предстоящо „лошо“ събитие, като по този начин си създават илюзията за контрол над ситуацията. Подобни методи съвсем не водят до решение на проблема и могат да се превърнат в истинска бомба с отложен старт за нервната система.

Много хора в стресови ситуации си изработват най-различни техники за борба с вълнението – едни започват стремглаво да спортуват, други да спят, трети ги успокоява ароматерапията, дихателната гимнастика или разходки сред природата. И ако всичко това не помогне да се справите сами с проблема ХИПНОТЕРАПИЯТА е начина, по който да го разрешите веднъж завинаги!

Усещане за пълно отчаяние, безнадеждност и безсмислие във всичко, персистираща тъга и потиснатост, смазващо усещане за самота, чувство за безпокойство и безпомощност, празнота, гняв и раздразнителност, вина и загуба на увереност – депресията има много лица и може тотално да срине качеството ви на живот, нещо повече – може да ви лиши дори от желанието ви за живеене. В крайната си форма дотолкова всичко ви става все едно, че дори вече ви е безразлично дали ще се оправите или не.

Депресията има различни форми, причини и механизми на отключване и протичане. При реактивната депресия, за която има съответна инициираща причина, може успешно да се работи с хипноза и хипнотерапия.

Опитали сте се да се справите волево с мъчителното чувство на депресия, насилвали сте се да следвате съветите на роднини и приятели “да се стегнете”, пробвали сте различни медикаменти със съмнителен или временен ефект, но депресията още ви държи в здравата си хватка и ви кара да усещате все по-голяма безпомощност и все по-растяща безнадеждност.

Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) изпраща сигнали на тъга, болка, апатия, демотивираност, самота и безсилие, обсебвайки неумолимо психиката ви. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че трябва да сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над живота си това не се случва.

Хипнозата работи с тази част от съзнанието, която причинява проблема и изпраща мъчителните усещания и чувствата на депресия към тялото и психиката. Подсъзнанието не се интересува, нито се повлиява от “разумни доводи”. По тази причина психотерапевтът използва хипнотичния транс като уникална възможност да помогне на подсъзнателната (емоционална) част от вас да реконструира и освободи несъзнавания материал, който стои в основата на депресивните състояния. Така проблемът може да бъде решен генерално, вместо да се опитвате да го потискате, контролирате или още по-лошо да го приемете като част от живота си и да се примирите да живеете с него.

Страхът, който преживявате, си е чисто ваше творение. Не сте се родили със страх от височина, от открито пространство, от затворено пространство, от самолет, от асансьор или от каквото и да е. Вие сте създали страха, от който сега искате да се отървете. Не мислете, че някой човек или някаква ситуация ви е накарала да се страхувате, защото това просто не е така. Вие сте избрали да реагирате на някого или на нещо по такъв начин, че да се породи страх. Той е ваше създание и първата, най-главната стъпка в разрешаването на проблема е да поемете отговорността за това, че сте го създали.
Тъй като вие сте създали страха, вие притежавате и силата да го овладеете. Създанието никога не може да бъде по-силно от създателя си. Следователно вие като създател сте по-силни от страха, който сте сътворили.
Хипнотерапията е тайната на способността ви напълно да изгоните страха от живота си, ако наистина искате да го направите.
Често страхът е натрапчив, ненормален или нелогичен - от конкретно нещо или ситуация. Независимо от какво точно се страхувате, с помощта на хипнотерапията ще надвиете страховете, защото разглеждаме и преосмисляме ситуацията, вземайки предвид страха като цяло, а не само отделни негови специфични признаци.

Страх от публични изяви

Страхът от публични изяви е често срещан проблем, който се проявява при хора от различни възрастови групи и в различни сфери от живота
Логически знаете, че притесненията и блокирането ви са ирационални в своята същност. От един изпит, презентация,реч, концерт или състезание не зависи животът ви, нито ще се обезцените като личност. Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че сте в пълна безопасност и можете да покажете максимума от себе си. И това би трябвало да ви кара да се чувствате добре. Но не се случва!
Безименният сив “тиранин” – публиката е там, взира се от мрака с безброй чифтове очи и сякаш очаква да се изложите и да станете за смях.
Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) усеща ирационален страх, който с повод или без повод прераства от интензивна тревожност в панически страх. Сърцето ви започва да галопира лудо в гърдите ви. Тялото ви се облива в ледена пот. Слънчевият ви сплит се свива на “топка”. Умът и тялото ви блокират. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над ситуацията това не се случва.
Решението
Хипнозата работи с тази част от съзнанието, която генрира проблема и изпраща сигналите на тревожност към тялото при помисляне или наличие за “публика” и изява пред нея.
Хипнотерапевтът използва хипнотичния транс (психотерапията се осъществява в хипноза) като уникална възможност да помогне на подсъзнателната (емоционална) част от вас да реконструира и освободи несъзнавания материал, който стои в основата на страха от публични изяви. Цялата терапия се свежда до освобождаване от навика да се страхуваме. Необходимо е просто да си припомним присъщото състояние за всеки човек – да комуникира, да говори, да се изявява, независимо дали е пред един човек или стадион от десетки хиляди души. Подсъзнанието не се интересува, нито се повлиява от “разумни доводи”. По тази причина проблемът може да бъде решен генерално в състояние на хипноза.

Паник атаки

Както каза един мой преподавател: „От тях не се умира, но с тях се живее безумно трудно”
Паник атаките не са болест нито на тялото, нито на психиката. Хората, които ги изпитват не са луди, нито болни, те просто са объркани, безкрайно притеснени, несигурни, страхливи и имат нужда от внимание.
Най-общите симптоми са разтреперване, сърцебиене, усещане за задух, световъртеж, чувство за приближаваща опасност или припадане. Състоянието отминава бързо, макар изпитващият го да усеща, че минава вечност докато се овладее.

Първи мерки при паник атаката:
  1. Поемане многократно дълбоко въздух;
  2. Прекратяване на дейностите, извършвани до този момент, отпускане на тялото и ума;
  3. Съсредоточаване върху контрола над мислите. Отхвърляне на всички отрицателни мисли;
  4. Разговор по телефона или на живо с някого. Споделяне на състоянието с цел успокоение;
  5. Приемане на течности или сладко;
  6. Излизане на въздух, сред широко отворено пространство;

Разговор с психолог-хипнотерапевт е задължително, за да избегнете повторяемостта на паник атаките. Това е правилният избор, особено, ако искате да не започнете медикаментозно лечение.

Тютюнопушене

До момента, най-ефективният и лесен начин, известен за отказване на цигарите е хипнотерапията.
Хипнотерапията за отказване на цигарите е една от най-често практикуваните форми на хипноза. Тя често се цитира като средство за спиране на тютюнопушенето, заедно с методи, като употреба на никотинови лепенки, дъвки и други популярни средства. Хипнотерапията спомага за прекратяване на зависимостта от тютюнопушенето чрез борба с непосилното желание за пушене, като насърчава освобождаване от стреса без раздразнителност и увеличаване на теглото, така че човек да не се изкушава да пуши.
Зависимостта от тютюнопушене съдържа психологически и физиологични аспекти. Физиологичното пристрастяване е физическата нужда на тялото да получава никотин. Този аспект на пристрастяване е това, което причинява симптомите при отказване - първоначалното чувство на невъзможност да се откаже тютюнопушенето. Все пак, това е кратковременно участие в цялостния процес на отказ на тютюнопушенето, което продължава само от три дни до една седмица. До края на този период от време, тялото се аклиматизира към нормалното, безникотиново функциониране. Счита се, че физическата нужда от никотин представлява едва десет процента от пристрастяването към пушене на цигари.
Най-предизвикателната част от отказа от тютюнопушенето е свързана с необходимостта от преодоляване на психологическата зависимост от цигарите, което представлява психическите и емоционални аспекти на пушенето. Те са деветдесет процента от зависимостта към тютюнопушенето.
Когато се развива навика на тютюнопушене, човек несъзнателно изработва желание и навик да пуши в определени часове или при определени дейности.
Хипнозата за спиране на тютюнопушенето помага да се елиминират несъзнателните навици.
Хипнотерапията също помага за поддържане мотивацията за отказване от тютюнопушене чрез укрепване на вярванията, които пораждат желанието за отказване.
Силна воля също е необходимa, за да се откажат цигарите. Човек се нуждае от воля и мотивация но е доказано, че с хипнотерапия е пет до 47 пъти по-вероятно да успее, отколкото от само със силата на волята.
Пушачите стават заложници на навика да запалят цигара и да пушат. Ето защо много хора, които са се опитвали да се откажат от пушенето с никотинови лепенки или дъвки не са в състояние сами да се откажат. Те преодоляват физическата зависимост, но не могат да се откажат или да заменят ритуала на пушене на цигари, който се е превърнал в психично пристрастяване и източник на удоволствие и освобождаване от стрес.
Техниките на хипнотерапията водят до премахване на този навик. Като инструмент за релаксация, хипнозата спомага за ефективното освобождаване от тревожност и стрес, така че да се загуби желанието за пушене на цигари.

Употреба на опиати

През последните няколко десетилетия психологическото лечение стана много сложно и се фокусира върху всеки етап от преодоляването на пристрастяването към опиатите, от вземането на решение за промяна, отказването от употреба или намаляването на употребата на опиати, отпадането и отбягването на рецидиви.
Мотивация
Мотивацията е най-важният психологически предсказател за ефективно лечение на зависимост от опиатите. Ако някой наистина не се чувства мотивиран да остави опиатите, те имат висок риск от рецидив, което на свой ред може да доведе до по-голям риск от смърт чрез предозиране. Поради тази причина мотивацията е много важна стъпка в подпомагането на хората употребяващи опиати. Хипнотерапията има за цел да създаде хармония между емоциите, мислите и действията. Тя повишава самочувствието, увереността и самоконтрола и прави лечението по-лесно и ефективно. В допълнение, тя е много ефективна за лечение на редица други психологически проблеми, като тревожни разстройства, депресия и травма, които често се срещат съвместно с зависимостта от опиати.
Консултиране на двойки
Помощта при двойките или двойките, понякога наричана брачна терапия, се оказва много ефективна при лечението на проблеми с употребата на вещества и зависимости.
Семейна терапия
Семейната терапия може да помогне на много семейства, където един или повече членове на семейството имат проблем със зависимостта или употребата на вещества.. Основният подход се фокусира върху динамиката на семейството като цяло.
Семейната терапия може да бъде много полезна, когато партньорите или децата също са засегнати от поведението на човек, пристрастен към опиати. Чуването на преживяванията им може да помогне за мотивацията на пристрастения, да го накара да промени поведението си, за да подобри живота на онези, които обича. При семейната терапия можем да подпомогнем лицата, оставили опиатите, да осъзнаят по-добре начините, по които те несъзнателно са допринесли за трудностите, които са се случили в миналото.
Хипнотерапия за зависими
Хипнотерапията е вид психологическа терапия, която използва естествено възникващи умствени състояния и терапевтично предложение, за да помогне на хората със зависимости да мислят по различен начин за промяната. Хипнотерапията използва хипноза, за да помогне на хората да имат достъп до тези умствени състояния по етичен и отговорен начин.
Хипнотерапията е много ефективна при преодоляването на собствените си психологически бариери пред промените, за овладяване и отпускане, като помага да поемем контрола на собственото си психическо състояние без наркотици. Чрез хипнотерапията създаваме хармония между емоциите, мислите и действията. Повишаваме самочувствието, самоувереността и възможностите си.

Злоупотреба с алкохол

Алкохолът е най-лесно достъпното, узаконено упойващо средство, прието като част от бита. Използва се за забавление, преодоляване на стрес и социализация. Истината е, че проблемът не е в алкохола, а в това което той причинява. Не всеки употребяващ става алкохолик, но е факт, че алкохолът фигурира в 90% от случаите на зависимост. Алкохолизмът е прогресиращо и рецидивиращо заболяване и ако не се предприемат стъпки към лечение изходите са болници или смърт.

За проблемна употреба на алкохол говорим, когато употребяващият: Ако забележите тези симптоми у вашия близък: Важно е да знаете, че:

За да се справите с всичко това, самите вие ще трябва да преодолеете в себе си чувства като страх, гняв, срам и самообвинение. Но винаги помнете, че не сте сами и не сте единствените, на които им се налага да преминат през този ужас. Алкохолната болест засяга милиони семейства в целия свят от различни социални прослойки, култури и раси. Но навсякъде има достъпна помощ за вас и за човекът, когото обичате. Трябва просто да я потърсите.

Алкохолна абстиненция

Алкохолната абстиненция се наблюдава при хора с втори стадий на зависимост към спиртни напитки. Именно в този стадий човек започва да пие редовно. Какъв е механизмът на това състоянието?
Когато алкохолът започва да участва активно в метаболизма, човек може да изпита абстиненция дори от малки количества алкохол. Признаците за абстиненция са болезнени и неприятни симптоми. За да се притъпят тези усещания, човек продължава да пие – точно това води до редовния прием на алкохол.

Признаци на алкохолната абстиненция

Каква е разликата между абстиненция и махмурлук?
На първо място, абстиненцията не се проявява само при алкохолната зависимост. Тя се наблюдава и при спиране приема на наркотици, както и при отказ от тютюнопушене. Махмурлукът от друга страна възниква само в следствие на алкохолизма.
Алкохолната абстиненция е най-тежкият случай на махмурлук и е най-ясният признак за развиване на алкохолна зависимост. Това показва, че когато се спре приемът на алкохол, състоянието на зависимият рязко се влошава. Потърсете помощ! Обадете ми се!

Хазартна зависимост

Макар, че няма пряко въздействие върху здравето, хазартната зависимост е заболяване, което не бива да се подценява. Това е поведенческа зависимост, която се изразява в неконтролирани залагания в хазартни игри от всякакъв род. Въпреки, че няма прием на психоактивно вещество, еуфоричното усещане от залаганията, води до промени в поведението и мисловните процеси. То води до проблеми в начина на възприемане на света, ценностите в живота, честността във взаимоотношенията, намаляване на паметта и резки промени в настроението.

Хазартно зависимият:

Опитайте се да спасите семейството си или отношенията с човекът, който е важен за вас.
Не си мислете, че вие сте причина за проблемите, които карат зависимият да се крие в казиното.
Не покривайте загубите му, а докато все още разполагате с някакви средства ги вложете в хипнотерапевтично лечение, като поставите твърдо условие, че това е единствения разход, който бихте поели.

Симптомите на страховите разстройства са необяснима тревога, паника, достигаща до ужас, чувство за задушаване, учестен пулс, болки в областта на сърцето и усещане, че ще умреш от инфаркт, студени или топли вълни, потене, гадене, повръщане, чести позиви за изхождане, сковаване, изтръпване на крайниците. Не е задължително да са изявени всички симптоми, при наличие на 4 се говори за фобия. В организма се излъчва повече адреналин и в резултат се появяват изброените вегетативни реакции. Те могат да се появят и без да е налице причината за фобията, а само когато мислим за нея или очакваме да се появи.

Хипнозата работи с тази част от съзнанието, която генерира проблема и изпраща сигналите на тревожност към тялото при помисляне или наличие за фактора, причиняващ фобията.

Терапевтът използва хипнотичния транс (психотерапията се осъществява в хипноза) като уникална възможност да помогне на подсъзнателната (емоционална) част от вас да реконструира и освободи несъзнавания материал, който стои в основата на фобията, която ни измъчва. Цялата терапия се свежда до освобождаване от навика да се страхуваме. Необходимо е просто да си припомним естественото ни състояние, което е и наше рождено право – да живеем в баланс със себе си и света около нас. Няколко хипнотерапевтични сеанса са достатъчни за да се освободите от фобията ви.

Натрапливите мисли могат да бъдат различни по характер и тема – за замърсяване, за ред и хигиена, за болести, за това дали нещо е направено правилно или не, да не би нещо да е забравено и т.н. Тези мисли се натрапват на човека и той осъзнава, че му пречат, но не може да се оттърве от тях, въпреки желанието си. Това го прави тревожен и с чувството, че е неспособен да се справи с болестта. Освен мисли, може да има и натрапливи действия – ритуали, които страдащият извършва, за да се предпази от мислите или от нещо „лошо”. Ритуалите могат да са миене, пране, чистене, броене до някоя цифра, прекръстване, казване на различни изречения и т.н. При някои пациенти ритуалите са доста странни и причудливи и често неразбираеми за близките.

Важно е да се знае, че това състояние не е възможно „да мине от само себе си”.

Пациентът се подлага на хипнотерапия с внушения и упражнения насочени към ритуалите. Задава му се задача за изпълнение след хипнотерапия, която той изпълнява и повтаря всеки ден и вкъщи. Идеята да се използва хипнотерапия е проста – след настъпилата релаксация има по-малко съпротива от страна на болния да изпълнява задачите. В нормално състояние пациентите изпитват панически ужас да се борят с болестта си и съзнателно се съпротивляват на лечението. Чрез хипнотерапия намалявам тази съпротива и включваме подсъзнателните ресурси на човек да се справи със състоянието си.

Травмите в миналото, ниската самооценка, проявите на тормоз, непълноценна връзка с родителите, граничното личностно разстройство, злоупотребата с наркотични вещества, самонараняващото разстройство без суицидни намерения, перфекционизмът, трудностите за изразяване на негативни емоции, трудностите за разрешаване на конфликти и генетичната обремененост са в основата на развитието на хранителни разстройства.

Справянето с хранителното разстройство започва с осъзнаването и преодоляването на основополагащите причини, свързани с появата му. В зависимост от вида на хранителното разстройство и факторите, които лежат в основата му, се провеждат няколко хипнотерапевтични сеанса, за да се овладеят симптомите на съпътстващи разстройства като депресия и тревожност. Те целят да установят и намалят вредните мисли и емоции, свързани с хранителното разстройство, и да изградят ефективни механизми за справяне.

ОТСЛАБВАНЕ С ХИПНОЗА
Хипнозата и хипнотерапията ще ви помогнат да достигнете до причината, която стои в основата на проблема с теглото ви и неконтролируемото желание да ядете определени или всякакъв вид храни. Така че може да се отпуснете и да подминете с усмивка диетите, които водят до себепотискане, временен ефект и небалансирано хранене. Хипнозата може да ви помогне трайно да редуцирате наднорменото си тегло, като се радвате на пълноценно хранене и се чувствате същевременно добре в “новата си кожа”. Повечето методи за отслабване се фокусират преимуществено или изцяло върху храната и ограничаването й. Но себепотискането често активира закона за обратния ефект – колкото повече диети спазваме и калории намаляваме, толкова повече се случва обратното – пълнеем вместо да отслабваме, а апетитът ни неконтролируемо расте. Когато започнем съвместната си работа, ще проследим веригата на проблема до самия й източник – достигането до това “гладно” усещане, което стои в основата на преяждането; малкото дяволче, което се вихри в подсъзнанието и ни създава непрекъснатото усещане за празнота в корема и неудържим порив към преяждане и то с нездравословна храна При голяма част от хората, веднъж като се достигнат и освободят емоционалните подтици за преяждане и трупането на килограми, навиците, свързани с тях също изчезват от само себе си. Веднъж установили, че вече не сте зависими от навика да ядете неконтролируемо (като време и количество храна), ще забележите, че здравословното хранене става напълно естествено за вас – тялото сякаш само започва да подбира правилната за него храна. Ако все пак има някаква останала инерция от миналото, ние ще можем директно да трансформираме вредните навици с хипнотерапия в здравословни позитивни стереотипи за хранене. Подобно на Вселената, психиката не търпи вакуум. Премахването на нещо излишно от нея освобождава “място”, което трябва да бъде заето от нещо градивно и позитивно за нас самите. Ако тази стъпка не бъде спазена, често на мястото на един лош навик или зависимост се появяват нови такива. Този последен етап от съвместното ни приключение в света на несъзнаваното ще пробуди потенциала, дарбите, творческите ви заложби и способности, научавайки ви как да се радвате на живота, изразявайки себе си по най-пълноценния начин.

Анорексия

Наличието на психологичен проблем, съчетан с хранително разстройство могат да доведат до изключително сериозни заболявания, едно от които е анорексията.
Анорексията е вид хранително разстройство, при което индексът на телесната маса пада под 18.5, или казано на по-разбираем език теглото на болния драстично намалява. Самото тяло изглежда безжизнено, видимо не притежава мускули и мазнини, скелетът е лесно забележим а костите буквално могат да се преброят.
Заболяването винаги се развива на психическа основа. Болният създава нереалистична представа за външния си вид. Поглеждайки се в огледалото вижда пълен човек и изпитва отвращение от образа, който вижда. Появява се панически страх от напълняване, от което следва доброволно гладуване и прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици. Доста често след хранене болните сами предизвикват повръщане с цел освобождаване от поетите калории.
Анорексията не е само физическо заболяване. Макар и на пръв поглед то да се изразява във външния вид на болния, драстичното намаляване на теглото е само последствие. Съществуват множество психологически и емоционални фактори, които влияят на състоянието. Общата статистика сочи, че болните имат изключително ниска самооценка, изцяло зависима от външния им вид и по-специално от телесното им тегло. Освен нереалната представа за себе си, те изпитват висша степен на перфекционизъм, свързана с фигурата. Това от своя страна води до повишена самокритичност и достигане на крайности. При голяма част от тях мисълта за храна ги отвращава, защото си представят, че тя ще се им се отрази по негативен начин. Дори се случва да изпитват срам от това да се хранят пред други хора, за да не ги помислят за “лакоми”.
Често анорексията върви ръка за ръка с депресия, повишена емоционалност и честа смяна на настроения. Това често води до влошаване на отношенията между болния и обкръжаващите го хора. Нерядко се появява желание за самонараняване, злоупотреба със забранени вещества и дори опити за самоубийство.
При болните от анорексия често се наблюдава един и същи модел на поведение – създаване на нереална представа, че ако отслабват ще бъдат по-харесвани, по-желани и по-щастливи. Освен крайно ограничаване от храната и категоричен отказ от прием на висококалорични храни, се появяват и други особености. Присъщо за тях е храненето със салфетки, тъй като те съдържат целулоза и, разбира се, не съдържат калории. Веднъж изядена, салфетката се раздува в стомаха и създава усещане за ситост. С цел достигане на своя идеален образ за красота, болните от анорексия често пазят в тайна своята “рецепта за красота”.
Що се отнася до физическите особености на болните от анорексия, те винаги са ясно изразени и няма как да бъдат объркани в крайната им фаза. Прекомерният спад на теглото е обвързан с понижен метаболизъм, нисък пулс, а често и с анемия. При болните деца се наблюдава забавен растеж и физическо развитие, а при жените се създават смущения в ендокринната система, които водят до загуба на менструация. Без значение от пола се забелязват драстично намаляване на либидото и липса на интерес към предпочитания пол. Липсата на витамини, минерали и важни хранителни вещества неминуемо има своите пагубни последствия. Появяват се косопад, дехидратация на кожата, напукване на устните и отслабване на ноктите. Често зъбите остават засегнати от разрушаване и дори загуба. За съжаление анорексията е психическо заболяване, което води и до висока смъртност.
За съжаление болните често не осъзнават състоянието, но като техен близък можете да им помогнете – изпратете ги или ги доведете на хипнотерапия.

Булимия

Булимията е хранително разстройство и потенциално животозастрашаващо състояние, което се състои от повтарящи се епизоди на импулсивно преяждане, последвани от някакъв вид пречистване, който има за цел да компенсира изяденото количество храна и да се предотврати наддаването на тегло.
Официалните критерии за диагностициране на булимията са следните:

Хиперфагия

Binge Eating Disorder или BED или на български Хиперфагия прилича на булимията, но при нея липсва т.нар. компенсаторен механизъм, т.е. BED се характеризира със систематични компулсивни преяждания, последвани от чувство на вина. Обикновено при епизода или кризата на преяждане се поглъща огромно количество храна, по-голямо от количеството храна, което повечето хора биха приели, за кратък период от време (не повече от 2 часа). Има случаи, в които количеството храна не е голямо в действителност, но е голямо в представите на болният. При всички случаи има чувство на неконтролируемост или чувство, че не можеш да спреш да се храниш. За да бъдете диагностицирани, кризите на преяждане трябва да бъдат поне веднъж седмично, с продължителност от 3 месеца и се асоциират с три или повече от следните състояния:

Когато правите секс изпитвате нервност, несигурност и страх в способността ви дали ще се справите и дали изобщо ще изпитате някакво удоволствие. Това ви кара да се чувствате непълноценни и да се опитвате да прикриете проблема пред бъдещите сексуални партньори като избягвате все повече интимни контакти.

Ако сте мъж вероятно проблемът се проявява физически като слаба или нетрайна ерекция, като преждевременна еякулация или неспособност за такава. Ако сте жена сексуалните разстройства най-често се проявяват като вагинизъм (невъзможност да правите секс) или като безчувственост и неспособност да изпитвате удоволствие (фригидност).

Логически знаете, че всичко трябва да е наред. Вие сте напълно здрав! Направили сте си всякакви изследвания, отхвърлени са плашещи диагнози. Нямате заболяване от физически или физиологичен характер. Знаете, че не е краят на света, ако не се представите по подобаващ начин.

Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че всичко е наред. Знаете го и от лекаря си. И това би трябвало да ви кара да се чувствате уверен в себе си. Но не се случва. Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) усеща ирационален страх при мисълта за сексуален контакт и това може да прерасне от интензивна тревожност в панически страх. Сърцето ви започва да галопира лудо в гърдите ви. Тялото ви се облива в ледена пот. Слънчевият ви сплит се свива на “топка”. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над ситуацията това не се случва.

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното или подсъзнанието), което изпраща сигналите на тревога и паника при мисъл или действие, свързани със сексуален акт. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която създава проблема и изпраща сигнали на тревога и паника, които са първата брънка от генезата на сексуалните разстройства.

Проблеми със заспиването, повърхностен сън, будене в средата на нощта и неспособност да заспите отново, усещане на хронична умора, която ви води до пределите на силите ви през деня. Става въпрос за инсомния или хронично безсъние.

И хипнозата може да ви помогне. От редовната липса на сън човек се разболява, напълнява, намалява се сексуалното желание и е възможно да започнат затруднения в мисловния процес, концентрацията и паметта.

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното), което изпраща сигналите на бодърстване през нощта. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която генерира проблема и която очевидно не я е грижа дали спите или не.

Хипнозата и хипнотерапията ви дават уникалната възможност да разрешите разстройството на съня точно там, където се поражда, вместо да говорите за него, да учите техники за заспиване или още по-лошо – да станете зависими от медикаменти, които с времето намаляват ефективността си и ви правят зависими от тях.

Хипнотерапията е ефективна при намаляване, елиминиране и лечение на остра и хронична клинична болка, причинена от различни физически и психологически състояния.
Типът болка, която реагира на хипнозата, включва:

Методът може да помогне в редица ситуации, включително:

Предимството се крие във факта, че това е неинвазивен метод и когато се използва по подходящ начин, той няма странични ефекти или потенциал за риск.

Автоагресия, Самонараняването

За страничния човек това поведение е абсолютно непонятно, защо някой може да причинява това на себе си, болката, белезите. Освен това самонараняващия прави това съвсем съзнателно и доброволно. Веднага изникват предположения за ненормалност, комплекси, мазохизъм и т.н. Често веднага се вадят псевдопсихологични обяснения, които в повечето случаи са останали в миналото. Някои хора просто се плашат. Самонараняването е начин. Начин човек да се бори и частично да се справи с емоционална болка, с болезнени спомени и мисли, с натрапливи състояния.

Причините са най – различни, някои от тях: В основата на причините стои:

В действителност болшинството от изброените причини са свързани в една или друга степен с опит за контрол над чувствата, емоциите и емоционалните реакции и тук хипнотерапията е особено полезна.

Логически знаете, че агресията, насочена към другите хора не разрешава проблемите, а влошава ситуацията. Още по-лошо – вдига адреналина ви и ви кара вие самият да се чувствате зле. Агресията се връща като бумеранг при човека, който я е проявил и често преминава в автоагресия. Всеки път си казвате, че това е за последен път и повече няма да позволявате тя да ви завладее. И отново и отново търпите провал в опитите си да я потиснете или контролирате.

Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че сте напълно спокоен и повече няма да позволявате ураганите на гнева да разрушават градината на вътрешния ви мир, която се опитвате от толкова време да изградите.

Но това не се случва. Има част от вашето съзнание, което изпраща мощни сигнали на гняв, който ви сварва отново неподготвен, изливайки се върху околния свят в неконтрулируеми пристъпи на агресия.

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното или подсъзнанието), което изпраща сигналите на гняв и агресия към външния и вътрешния ви свят. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която създава проблема и да се справите с негативната свръхемоционалност, която изпитвате, заобикаляйки логическия ум и ненужните волеви усилия да се контролирате.

Негативните мисли са като лавина – появата дори на една малка, негативна мисъл, води след себе си друга, после друга… и така, докато бъдем залети от „тъмна пелена“, която влече след себе си своето логично следствие – повишени нива на стрес, а след този момент следват проблеми с имунната система и като естествен завършек – поява на физически проблем! Как да се справим? Най-добрият начин е да действаме превантивно, преди още да са се появили проблемите на физическо ниво /а, ако вече са се появили, най-добре ще е да започнем веднага!/.

Всичко, което преживяваме, е свързано с нашите мисли и убеждения. Именно те ни казват кое е възможно, как да се чувстваме и как да постъпваме.Чрез хипнотерапията можем лесно и безопасно да пренапишем ограничаващите ни подсъзнателни програми. Това което е ключово, е системата ни от убеждения. А с нея може да се работи само на ниво подсъзнание. Иначе промените към които се стремим, все ще ни убягват, или ще се реализират само частично. Хипнотерапията дава достъп до подсъзнателния разум и позволява промяната на мисловните модели в желаната от вас посока или цел.

Хипнозата е постоянен поток на концентрация от страна на пациента върху определена идея, чувство, мисъл или усещане. Целта на хипнозата е достигане на позитивна промяна, в резултат на активирания потенциал и психически ресурс, които всеки човек носи в себе си.

Вина

Чувството за вина е едно от най-саморазрушителните чувства. Чувство на вина изниква, когато сте наранили някого и се мразите за това, или когато в настоящия момент чувствате емоционално безсилие, поради някоя неуместна и грешна постъпка, или липса на реакция в миналото. Вината ви е опит да промените историята, да пожелаете друго развитие на нещата, но историята е история и с нищо не може да се промени.И тук е мястото на хипнотерапията - да започнете да променяте отношението си към това, което ви кара да изпитвате чувство на вина, да се научите да вкусвате от удоволствията, без да изпитвате чувство на вина. Да се научите да се възприемате като човек, способен да извърши всичко, което влиза в ценностната ви система и не вреди на другите – и да го извършите, без да изпитате чувство на вина.

Гняв

По време на хипнотерапията се внушава идеята, че вие отговаряте за гнева си,и това ви дава възможността да постигнете контрол и да направите свободен избор как искате да се чувствате. Коригират се мислите, които генерират гняв. В крайна сметка гневът ви е породен от убеждението ви, че някой действа несправедливо или някакво събитие е нечестно. Интензивността на гнева ще се засилва пропорционално на сериозността на възприеманата злонамереност и ако действието се смята за преднамерено.
Когато се научите да разглеждате света през очите на другите, често с изненада ще осъзнавате, че чуждите действия не са несправедливи от тяхна гледна точка. Несправедливостта в тези случаи се оказва илюзия, която съществува само във вашето съзнание. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която създава проблема и да се справите с негативната свръхемоционалност, която изпитвате, заобикаляйки логическия ум и ненужните волеви усилия да се контролирате.

Обида

Всички познаваме Нейно Величество Обидата. Има много лица – надменна и мълчалива като снежна кралица, разгорещена и опасна като мълния, посичаща като самурайски меч, затръшваща врати като тийнейджърка, окончателна и неумолима като смъртта.
Всеки, който обижда и всеки, който се обижда, наранява себе си. Наранява душата и тялото си. Трупа се напрежение, което се отразява на цялостното физическо състояние и дори на обмяната на веществата.
Обидата, която задържаме в себе си, е лоша енергия, която предизвиква язва на стомаха и на дванадесетопръстника, тумори, обриви и главоболие, мигрена и др. Причината – между човешкия ум, емоции и тялото има неразривна връзка. Всяко емоционално и психическо състояние оказва влияние на физическо ниво.
И тук идва най-същественото според мен – прощаваме не заради другия, а от любов към себе си. Ако не извадим трънчето на обидата навреме, то започва да влиза все по-навътре, да набира и да боли. Нас ни боли, а не другият.
Хипнотерапията коригира проблема на подсъзнателно ниво, променяйки “програмния ви код”. Така се освобождавате от проблема, прощавате, често без да разберете на рационално ниво точно как и кога е станало това. Проблемите, които носим в себе си, са в повечето случаи ирационални и пътят за премахването им не се подчинява на причинно-следствените механизми на логиката.

Ниската самооценка се характеризира с липса на увереност в собствената стойност; дълбоко вкоренено убеждение за дефектност и непълноценност. Хората с ниска самооценка са убедени, че не заслужават вниманието и любовта на другите; че техните нужди и чувства не са важни. Въпреки своите постижения, у тях стои едно дълбоко усещане за непълноценност. Те са болезнено зависими от мнението на другите. За да получат одобрение за готови да се отрекат от собствените си потребности и да задоволяват чуждите – защото вярват, че това е единствения начин да получат внимание, одобрение и любов. Вярват, че ако покажат своята истинска същност ще бъдат отхвърлени, поради тяхната дефектност и това ги кара да се представят в един различен социален образ – маска, която няма нищо общо с тяхната автентичност. И по този начин те самите се отхвърлят. Страховете им от отхвърляне ги правят неспособни да се заявяват и отстояват пред другите и пораждат тревожност в общуването. В по-тежки случаи може да се появи социална тревожност и самоизолация.

Негативните мисли и убеждения за себе си водят до неадаптивно поведение в близките взаимоотношения и социалната среда, което поведение затвърждава още повече ниското самочувствие и самооценка. Липсата на адаптивен начин за справяне с негативните емоции, свързани с ниското самочувствие и самооценка понякога може да доведе до тревожност, депресия и зависимости.

Чрез хипнотерапия ние приемаме реалността - че всеки има силни и слаби страни. Да имаме стабилна самооценка означава да приемаме и осъзнаваме различните си страни. По този начин недостатъците и несъвършенствата не играят непреодолима и разрушителна роля, а се превръщат в предимства и стимули за развитие.

Мотивацията е жизнената енергия на всеки един от нас, това е, което ни кара да се движим, да общуваме, да придобиваме знания, да пътуваме, да живеем активно и т.н.

Възможно е това, което правите всеки ден, да не отговаря на вашите естествени характеристики и това да е причината за постоянния стрес и неудовлетворение, които повечето хора изпитват. За да бъдете ефективни, както в личните отношения, така и в професионалната сфера, е необходимо преди всичко да осъзнаете вашите качества, особености и личните си мотивиращи фактори.

Хипнотерапията и най-бързият и лесен път към личната ефективност и реализирането на собствените ви желания. Единствено и само разбирайки се със себе си, всеки от нас може ефективно да изгради взаимоотношения и кариера, като започне да реализира целите си.

Забравяте ли често дати, факти, събития, къде сте оставили ключовете си или какво сте закусили сутринта?
Ако това се случва при вас, вероятно имате спад в концентрацията и нарушения в паметта. Те се дължат не само на напредването на възрастта. Могат да се случат както при по-възрастни хора, така и при по-млади, но и при деца.

Някои от най-типичните причини за лоша памет са:

Тук мястото на хипнотерапията е значително – още след 2-3 сеанс резултатите са налице.

Хипнотерапията навлиза все повече в спорта с единствената цел да помогне за по-добро представяне. В крайна сметка между двама играчи или отбори с еднакви възможности печели този, който наистина вярва, че ще победи. В професионалния спорт много изтъкнати спортисти използват възможностите на хипнотерапията. В САЩ, Русия, Франция това е нормална практика. Броят на доказателствата, че „това дейсва” непрекъснато се увеличава, а и никой професионален спортист не би си позволил да пропусне шанса да подобри шансовете си за победа.

Предполагам, повечето от вас не са запознати с прекрасната възможност чрез хипноза да се срещнете с човека, който загубихте неочаквано. Остават неизказани думи, чувства и мисли...

Смятате, че всичко свърши, че няма начин!?

ИМА!

Това е прекрасен начин да се сбогувате, да получите отговори на въпросите си, да намерите така необходимите ви мир и покой.

Всеки човек изживява скръбта по различен начин. Често тя идва на вълни, с периоди на интензивни и болезнени чувства, които се появяват и си отиват. Поняга наскърбеният човек смята, че е постигнал напредък и е преодолял загубата, но внезапно отново се сблъсква с период на голяма мъка.

Хората, които са преживели загуба, са като палитра от чувства. Обикновено се наблюдава шок, тъга, отрицание, отчаяние, безпокойство, гняв, вина, самота, депресия, безпомощност и облекчение.

Често изпадат в мисловни модели на недоверие, объркване, затруднено концентриране, загриженост и дори халюцинации.

Скръбта може да се усети и физически като стягане или тежест в областта на гърдите или гърлото, гадене или разстроен стомах, замайване, главоболие, мускулна слабост, напрежение или умора. Може да станете уязвими към заболявания.

Хората в такива състояния често губят енергията си за извършване на приятни дейности, губят интерес към храна и социални контакти. Скърбящият човек може също да стане по-раздразнителен и агресивен, да изпитва непрестанно безпокойство или прекалена активност.

Но най-тежко е, когато загубата е неочаквана. Когато има неизяснени причини, които допълнително утежняват психическото състояние.

Виждам резултатите след срещите, виждам облекчението и ви препоръчвам да го изживеете и вие. Мъката, болката и тъгата няма да изчезнат напълно, но след хипнотерапевтичния сеанс всичко е по-приемливо и поносимо.

По този начин много хора се освобождават от хронични симптоми, които са имали цял живот, от фобии, от пристъпи на паника, от постоянно появяващи се кошмари, от необясними страхове, от затлъстяване, от повтарящи се съкрушителни връзки, от физическа болка и заболявания…

Хипнозата е основната терапия, която подпомага клиентите да стигнат до спомени от предишни животи. Много хора се интересуват какво представлява хипнозата и какво се случва, когато човек е под хипноза – всъщност в това няма нищо тайнствено. Хипнозата е състояние на съсредоточена концентрация, която много от нас изживяват всеки ден. Когато сте отпуснати и концентрацията ви е толкова силна, че не ви разсейват външни шумове и други дразнители, сте в състояние на лека хипноза. Всяка форма на хипноза е всъщност самохипноза – вие контролирате процеса. Психотерапевтът само го направлява.

Една от целите на хипнозата, както и на медитацията, е да се стигне до подсъзнанието. Това е тази част от вашия ум, която се намира отвъд нормалното съзнание, отвъд постоянния залп от мисли, чувства, външни дразнители и други атаки върху вашите възприятия. Подсъзнанието функционира на по-дълбоко ниво спрямо нормалното ниво на възприемане. В него умствените процеси протичат без да ги възприемаме съзнателно. Изживяваме мигове на мъдрост, интуиция, изобретателност, когато тези подсъзнателни процеси се появят в обсега на съзнателното ни възприемане.

Подсъзнанието не е ограничено от наложените от нас граници на логиката, пространството и времето. То може да помни всичко, от всяко време. То може да излъчи изобретателни решения на нашите проблеми, да се докосне до мъдрост далеч надвишаваща нашите всекидневни способности. Ние сме под хипноза винаги, когато връзката между съзнанието и подсъзнанието е променена така, че подсъзнанието играе доминираща роля.

Когато сте под хипноза вие не спите. Съзнанието ви е в течение на това, което изживявате през цялото време, докато сте под хипноза. Въпреки дълбоката подсъзнателна връзка вашето съзнание може да коментира, да критикува, да цензурира. Вие през цялото време конртролирате това, което казвате. Хипнозата не е “серум на истината”. Не става въпрос за машина на времето, в която влизате и изведнъж се оказвате транспортирани на друго място и в друго време, без да можете да промените настоящето. Вие наблюдавате миналото, чувствате, имате слух и обоняние. След хипнозата вие си спомняте всичко изживано по време на хипнотичния сеанс. Когато сте под хипноза имате достъп до всичките си способности и до нито едно от самоналожените ограничения.

Помагайки на клиента да достигне до едно по-дълбоко ниво на своето съзнание психотерапевтът може значително да ускори процеса на излекуване. Вслушването на нечий насочващ глас съдейства за съсредоточаването и подпомага клиента да достигне до по-дълбоко ниво на хипноза и отпускане. Хипнозата не крие никаква опасност. Никога не се е случвало клиентът да “заседне” в състояние на хипноза – той може да напусне състоянието на хипноза винаги и по всяко време, когато пожелае, никога не нарушава своите морални или етически принципи, никой не може да го контролира – контролът е изцяло в неговите ръце. Под хипноза съзнанието на клиента през цялото време възприема и наблюдава. Ето защо – хора, които са под дълбока хипноза и участват активно в сцена от спомен от детството или от минал живот, могат да отговарят на въпроси на психотерапевта, да говорят на езика от настоящия си живот, да познават географските места, които виждат, да посочват годината, която изниква пред вътрешния им поглед или просто се появява в съзнанието им.

Сегашното съзнание на клиента възприема, наблюдава, коментира. Той винаги е в състояние да сравнява подробностите и събитията с тези от настоящия си живот. Той е едновременно зрител и критик на филма, и обикновено изпълнител на главната роля. Хипнозата поставя клиента в състояние, което съдържа големи възможности за излекуване, давайки на клиента достъп до подсъзнанието му. Терапията чрез регресия е мисловният процес на връщане към предишното време – независимо кога е това време, за да се възстановят спомени, които могат да продължават да влияят отрицателно на настоящия живот на клиента и които вероятно са източник на симптомите му. Дори и най-добрият психотерапевт – работейки в традиционно приетите рамки на един единствен живот, не би могъл да постигне напълно излекуване на клиент, чиито симптоми са причинени от болезнено изживяване случило се в предишен живот. При прилагането на тази терапия за осъзнаването на тези отдавна потиснати спомени и преодоляването на настоящите симптоми обикновено е значително и бързо.

Хипнозата съчетана с регресия прониква по-дълбоко в подсъзнанието от психоаналитични техники като свободната асоциация, при която клиентът остава в отпуснато, но съзнателно състояние и само си затваря очите. Тъй като осигурява по-дълбок пласт от асоциации – навлизайки в областта на складираните спомени недостъпни за будното съзнание, терапията чрез хипнотична регресия предлага на много клиенти по-дълбоки и подчертано по-бързи резултати. Материалът на регресията не е архетипов или символен, а се състои от действителни спомени – откъси от постоянния поток на човешки изживявания от древността до наши дни. Преди да започне хипнотичния процес добрият специалист по регресия обикновено в продължение на дълъг период от време изслушва историята на клиента, задава му въпроси, получава отговори и навлиза съвсем конкретно и подробно в определени области, които имат съществено значение. След като завърши регресията и клиентът излезе от състоянието на хипноза е нужно чувствата, прозренията и информацията от сеанса да бъдат усвоени като част от ситуацията в настоящия живот.

Изживяването на регресия към минали прераждания е в повечето случаи полезно и отпускащо. Подсъзнанието е мъдро и то не би подало на съзнанието спомен, който то не може да обработи.

Другият начин за възстановяване на спомени от минали прераждания е потокът от ключови моменти. При него подсъзнанието събира в едно най-важните и съществени моменти от няколко прераждания – ключовите моменти, които най-добре биха изяснили скритата травма и биха излекували най-бързо и резултатно клиента. Понякога потокът включва прегледа между отделните прераждания, а понякога не. Понякога урокът или закономерността са незабележими и се осветляват чак към края на потока или при конкретно зададен въпрос от страна на психотерапевта. При някои клиенти потокът от ключови моменти е откъслечен и в следващите сеанси може да прерасне или в по-подробен поток от ключови моменти или в класически начин за разглеждане в зависимост от това, кой е най-добрият начин за протичане на спомена и за лечение на конкретния клиент съобразно неговото подсъзнание. Често потокът от ключови моменти протича драматично, и все пак – внимателно и спокойно, от травма на травма, от смърт на смърт, разгръщайки собствена твърда и същевременно дълбоко лекуваща линия на осветляване.

Трудно ли ви е да приемете идеята за прераждането? Ако е така – не сте единствен. Много хора се нуждаят от убедителен отговор преди да предприемат терапия чрез регресия.

Учението за миналите прераждания е било заглушено по политически, а не духовни причини.

Възможно е да изпитвате притеснения относно това, което знаете от опит и това, което знаете с разума си. Много хора имат тези притеснения и изживявания, и не са склонни да ги споделят по същите причини като вашите. Други пък им дават израз, но само в лични разговори. Важно е да поддържате съзнанието си открито и да вярвате в своите изживявания. Не позволявайте догмите и вярванията на други да подкопаят лично изживяното от вас и личното ви възприемане на действителността. Друго притеснение, което много хора изпитват във връзка с миналите прераждания, е дали не е смахнат да вярва в парапсихични явления. Такива изживявания са универсални. Много хора ги имат, но не смеят да ги споделят. Не е смахнато да имаш такива изживявания.

В известен смисъл възстановяването на минали прераждания е само една от многото посоки, в които широко разпространеното много ценно изживяване на интуитивност може да протече. Умът, който е отпуснат и съсредоточен в състояние на лека хипноза може да достигне до подсъзнателните хранилища на интуитивни насоки и мъдрост от нормалния “буден” ум, който получава произволни, спонтанни усещания. Ако някога сте имали интуитивни изживявания – усещане, което си е струвало и се е оказало вярно, знаете колко ценно и повдигащо духа може да бъде едно такова изживяване. Припомнянето на минали прераждания често се изживява по същия начин. Усеща се сякаш си спомняте , насочвате и лекувате себе си по начин, който не е необходимо да обяснявате или доказвате. Това просто се случва, тече. Когато се чувствате по-добре в резултат на изживените спомени – независимо дали е изчезнал физически симптом, дали е решен емоционален проблем или просто се чувствате по-уверени в себе си и спокойни по отношение на живота си и неговата насока – все често срещани следствия от терапията чрез минали прераждания – няма нужда да поставяте под въпрос логическата истинност на изживяването, което сте имали. Знаете, че то ви е дало сили да подобрите качеството на собствения си живот или да получите прозрения за себе си и за останалите по много осезаем начин.

Освен страха от наказание или осъждане от страна на околните понякога се появява и трета сфера на загриженост – изразявана от тези, които се интересуват от изследването на спомените от минали прераждания и това е въпросът за потвърждаването. Има ли някакво обективно “доказателство” за съществуването на минали прераждания? Проверявана ли е истинността на подробностите от възстановените спомени от предишни прераждания? Понякога този въпрос възниква у хора, които вече са изживяли връщане към минали животи. “Възможно ли е всичко това да е вярно или съм си го измислил?” – си задават те този въпрос.

Обученият прихотерапевт инстиктивно сравнява съдържанието на спомените от минали прераждания на клиентите с традиционния за психоанализата материал от сънищата – с тяхното изопачено и метафорично съдържание. По този начин той открива някои неща по въпроса за фантазията и метафората срещу действителните спомени при възстановяване на минали прераждания. Подвижната жива, многоцветна смесица от действително изживяване, метафора и изопачаване, която се проявява при регресията към минали животи, много прилича на смесицата в сънищата. В един сеанс с регресия към минали прераждания често тези елементи се разграничени и разтълкувани. Търси се някаква стройна закономерност в целия гоблен – точно както при един сеанс с традиционна психоанализа, който може да включва спомени от детството. Около 80% от изживяването на минали прераждания обикновено се състои от действителни спомени, 10% са символи и метафори и 10% изопачаване и прикриване. Спомените от предишни прераждания могат да приличат на исторически роман. Важното ядро съдържащо истината може да е изпълнено с фантазии, измислици или изопачаване, но същината винаги е непроменен точен спомен. Същото явление се проявява в материала от сънищата и в регресиите в рамките на настоящия живот.

Спомените, импулсите и енергията от минали прераждания явно формират или създават модела на детството в настоящия живот. Това е просто още едно повторение или натрупване на отдавна съществуващи модели. Всъщност това явление, при което предварително заложени данни от минали прераждания се проявяват в детството и се повтарят отново, много наподобява идеята за неврозата и натрапливото повторение. Щом това пространство се разшири обикновено има ясни, ефективни и бързи резултати в лечението.