...

За хипнозата

Хипнозата много прилича на мечтаенето. Когато мечтаете, вие настройвате нивото на съзнанието си към областта на чистотата алфа, а след това давате свобода на фантазиите си. И въпреки че сте не податливи към отвличането на вниманието от странични неща, вие през цялото време сте усещащи и съзнаващи. Мечтаенето е един напълно естествен, безопасен и здравословен процес, в които понякога всички ние биваме въвлечени. Често нечие мечтание е така интензивно и целенасочено, че личността действително извиква към живот съответният обект или явление. Това обикновено се случва спонтанно и без никакво предварително намерение.

Хипнозата е техника, която ви помага да навлезете в това променено състояние на съзнанието (състоянието на мечтаене) преднамерено и да насочите вниманието си към определени цели, така че, те да бъдат постигнати. Подобно на мечтаенето, хипнозата е един напълно нормален, безопасен и здравословен феномен. По време на хипнозата, също както и при мечтаенето, вие сте чувстващи и съзнаващи, въпреки че оставате неподатливи към външно разсейване. Както по време на мечтаене, така и по време на хипноза, вашия разум се нагажда към диапазона на алфа чистотата. Разликата, е че докато сте под хипноза, разсъдъкът ви се насочва към специфичните и полезни цели, които желаете да постигнете, а не към фантазиите, както това се случва при мечтаенето. Някой от тези полезни цели могат да бъдат отказване от пушенето, преминаване към диета, подобряване на представата ви за себе си, преодоляване на фобии и страхове, засилване на паметта и др. Списъкът от приложения на хипнозата е почти безкраен.

В последните години се наблюдава нарастващ интерес към хипнозата и нейните възможности като терапевтичен метод. Думи като “хипноза”, “хипнотерапия” и “хипнотизиран” започват да се срещат все по-често в медиите, да се предават с нарастващ интензитет от уста на уста и да се утвърждават дори като нарицателни в ежедневната реч. По тази причина не може да не споменем масовите заблуди за хипнозата, които продължават да се насаждат в общественото съзнание. Често те са приемани безкритично и “на доверие” от много хора, които веднъж създали си някакво мнение (често негативно), трудно могат да бъдат убедени в обратното. Специално за тях и за всички, които проявяват интерес към тази уникална психотерапевтична практика съм изброила научно потвърдени през последния век факти, които често се разминават напълно с битуващите, често умишлено поддържани и раздухвани митове и легенди за хипнозата от непрофесионалисти или от търсещи евтина популярност “хипнотизатори”.

Заблуда: Хипнотизаторът има магически възможности.
Факт: Това е изцяло невярно. Хипнотизаторът е едно напълно обикновено човешко същество, което е усвоило способността да прилага внушение с цел постигането на желани резултати.

Заблуда: Слабоволевите хора са по-податливи на хипноза.
Факт: В действителност най-добрият субект за хипноза са интелигентните хора, които имат способност да се концентрират. Хипнозата е специфично състояние на концентрация.

Заблуда: Ако човек е в хипноза, може да умре.
Факт: Това е най-абсурдният мит за хипнозата. Вероятността човек да умре докато е в хипноза е точно толкова голяма, колкото да умрете докато гледате телевизия, слушате радио, готвите или чистите, спите или си почивате, докато спортувате, пиете кафе с приятели или правите каквото и да е от вашето ежедневие.

Заблуда: Само малък процент от хората могат да бъдат хипнотизирани.
Факт: Всъщност, всеки може да бъде хипнотизиран. Въпросът е в каква степен (дълбочина). Някои хора наистина са по-податливи към хипноза от други. На някои им трябват повече сеанси, за да се отпуснат и свикнат с процеса, както и да установят рапорт с хипнотерапевта. Не бива да се забравя фактът, че хипнозата е физиологично състояние на мозъка. Човек “влиза” спонтанно в хипноза 10-12 пъти в денонощието. Тези кратки паузи, които дават почивка на мозъка и ни зареждат с енергия се наричат ултрадианни ритми и се наблюдават особено добре при децата.

Заблуда: Хипнотизаторът доминира над хипнотизирания.
Факт: В хипнозата няма нито доминиране, нито подчинение. Хипнозата е процес на равнопоставено специфично отношение между хипнотерапевта и клиента. Хипнозата е контролиран транс.

Заблуда: Човек може да бъде хипнотизиран против волята му.
Факт: В действителност съгласието е абсолютно необходимо, никой не може да бъде хипнотизиран против волята му. Дълбока хипноза и ефективна хипнотерапия не могат да се осъществят, без да е спечелено доверието на клиента. Останалите сценарии за “зомбиране” съществуват само във въображението на холивудските сценаристи.

Заблуда: Хипнотизаторът има абсолютен контрол над вашия разум.
Факт: Това е най-абсурдната заблуда по отношение на хипнозата. Хипнозата не е упойка, която да ви остави безпомощни. Никой не може да направи нещо срещу вашите принципи и морални норми. Независимо от индукциите на хипнотерапевта, контролът остава във вас. Правени са опити закостенял пушач да бъде “препрограмиран” да спре да пуши против желанието му и резултатите в най-добрия случай са били частични и нетрайни.

Заблуда: Хипнотерапията изисква състояние на дълбок транс.
Факт: Проучванията сочат, че в 87% от случаите се използва леко или средно ниво на хипноза, което е достатъчно за достигане на желаните терапевтични цели.

Заблуда: Хипнотизираният е в безсъзнание.
Факт: Това в никакъв случай не е така. Пациентът, който е под хипноза, е изцяло осъзнаващ. Той напълно е фокусирал вниманието си в посочената от хипнотерапевта област и е податлив на странично разсейване.

Заблуда: Има риск да не се “събудите” след хипноза.
Факт: Няма дори и минимална опасност това да се случи. Ако по време на хипноза бъдете оставен от хипнотерапевта, процесът ще премине в естествен сън и ще се събудите или ще излезете от това състояние скоро след като хипнотерапевта спре да говори.

Заблуда: Няма да осъзнавате и помните нищо от това, което се случва по време на хипноза.
Факт: В състояние на леко или средно ниво на хипноза вие сте напълно наясно какво се случва по време на и след хипнозата. В дълбоко ниво на хипноза може да има частична амнезия. Съзнанието само избира дали да помни или не, така че това е ваш избор.

Заблуда: С хипноза може да ми изтрият нежелана информация от съзнанието. Или обратно – да ме накарат да забравя нещо, което аз не искам да забравям.
Факт: Съзнанието не е магнетофонна лента. Ако нещо се “забрави”, то е потиснато в несъзнаваното, но остава там и при определени събития или асоциативни компоненти (мелодии, аромати, места и др.) може спонтанно да бъде върнато към живот. Затова целта на хипнотерапевта не е да “изтрие” травмата, а така да промени възприятието на човек, че тя да загуби емоционалното си въздействие над него – по начин, при който тя няма повече да влияе негативно (най-често несъзнателно) върху живота му.

Заблуда: Ортодоксалната медицина заклеймява хипнозата.
Факт: Медицинските общества в САЩ, Канада, Австралия и страните от Европейския Съюз отдавна са приели терапевтичното значение на хипнозата. Един от най-видните психотерапевти на ХХ в. – Милтън Ериксон (по образование лекар) е провеждал терапията на пациентите си в състояние на хипноза.

Хипноанализата е насочена към въздействие върху ПРИЧИНАТА на проблема.

Хипнозата е контролиран транс. Водене на въображението. Водиш въображението стъпка по стъпка към целта на терапията с темпото на клиента.

Трансът лекува – урегулира процесите в тялото на физиологично ниво.

Много е важно клиента да иска да влезе в хипноза, да е мотивиран и съдействащ.

При лека хипноза има отчетливо чувство за релаксация, липса на желание за движение и говорене и често не се усеща като хипноза. Чувството е приятно и клиента може да прекрати състоянието много лесно, може да поеме инициатива и помни внушенията.

Човек влиза толкова дълбоко, колкото иска. Някои по бързо, други по бавно, но това е партньорство. И на всяка следваща сесия все по дълбоко, по-лесно и по-ясно става навлизането. Хипнозата е като плуването – колкото повече – толкова по-лесно.

Хипнозата е на емоционално ниво и много бързо се постига позитивен ефект.

Правя САМО внушения, които са поискани от клиента.

Никога не е ясно на кой колко сеанса са необходими. Всеки сам за себе си преценява.

Хипнозата може ли да бъде опасна?
Не, напротив, хипнозата е състояние на съзнание, което има изключително благоприятен ефект върху душата и тялото.
По време на хипнотичния транс освобождаването на стресови хормони се намалява, защитните сили на организма се засилват и усещането за болка намалява.

Това като сън ли е?
Хипнозата често се описва като сън, подобен на транс, тя е по-добре изразена като състояние, характеризиращо се с фокусирано внимание, мускулен тонус и „живи“ фантазии. Хората в хипнотично състояние често изглеждат сънливи, но в действителност те са в състояние на хипер-осъзнатост.

Кога помага хипнозата?
Хипнозата може да се използва целенасочено за почти всички клинични картини - независимо дали мигрена, пристъпи на паника, хронична болка или психосоматични симптоми.
Хипнотерапията е ефективен и научно доказан лечебен метод за преодоляване на травми, справяне с тревожни разстройства, за отказване от тютюнопушене, за страхове и фобии, депресия и нарушения на съня.

Колко е ефективна хипнозата?
След приемането на хипнозата и хипнотерапията от Американската Медицинска Асоциация през 1958 г. като законен терапевтичен метод, през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век са проведени огромно количество изследвания за ефективността и полезността от хипнозата. Клинични и експериментални доказателства за ефективността на хипнотерапията при зависимости, отслабване, фобии, безсъние, депресия, стрес, тревожност и др. Резултатите са публикуваните от Американската Асоциация за Клинична Хипноза:
След един сеанс: успех между 17% – 20%
След три сеанса: успех между 45% – 50%
След пет сеанса и повече: успех между 85% – 90%
В допълнение проф. д-р Алфед А. Бариос провежда многогодишно изследване за ефективността на психотерапията и хипнотерапията и достига до следните резултати:
Психоанализа 38% възстановяване след 60 сеанса
Поведенческа терапия 72% възстановяване след 22 сеанса
Хипнотерапия 93% възстановяване след 6 сеанса
Хипнозата е един от най-ефективните начини да се постигнат желаните промени за много кратък период от време. Хипнотерапията облекчава широк обхват от проблеми след няколко часа лечение.

Колко сеанса ще са нужни?
Дори при хора с напълно еднакъв проблем, протичане и симптоматика, терапията продължава различно време поради индивидуалното време, за което личността приема промяната и желанието за такава.
С течение на годините установих, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.
Въпросът не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще МИ отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента.
Хипнотерапията е най-краткосрочната психотерапия и е достъпен, ефективен и забележителен начин да промените живота си.
Вашите успехи и постижения са и моите успехи и постижения. В действителност аз съм наистина успешен и щастлив човек защото работя това, което обичам и всеки ден виждам резултатите от моята работа.